top of page
  • Writer's pictureAna Iulia

Preventia parazitozelor la bovine, ovine si caprine

Cum ne dam seama daca acestea sunt parazitate?

 

In stadiile incipiente, animalele nu vor lua in greutate chiar daca aportul de nutrienti este adecvat. Pe masura ce parazitismul progreseaza, se va instala apatia si slabirea progtresiva iar lana/parul va incepe sa se desprinda cu usurinta de pe animal. In cazuri cronice, se poate instala anemia care este exprimata cel mai des prin paliditatea mucoaselor conjunctivale. Daca nu sunt tratate, poate apararea exitusul.



 

PREVENTIA

 

Cea mai buna metoda de preventie este monitorizarea periodica a incarcaturii parazitare. Monitorizarea se face prin realizarea de probe coproparazitologice la un interval de 30-40 de zile. Acest tip de monitorizare va permite identificarea prezentei diferitelor stadii evolutive ale parazitilor inaintea instalarii semnelor clinice si astfel pierderile economice vor fi reduse la minim.

Pentru a evita infestarea animalelor este recomandata rotatia zonelor de pasunat. O alta abordare ar fi alternarea speciilor care pasuneaza intr-o anumita zona intrucat majoritatea endoparazitilor care afecteaza oile nu afecteaza bovinele sau cabalinele. In acest fel se recomanda lasarea la pasunat a bovinelor sau a cabalinelor pe o pasune contaminata cu paraziti specifici ovinelor. Bovinele si cabalinele vor ingera parazitii eliminati de ovine fara sa fie afectate de acestia si vor decontamina pasunile pentru ovine.

Medicatia specifica pentru dehelmintizare cuprinde substante precum oxiclonazid, albendazol,fenbendazol,thiobendazol, levamisol si ivermectina iar schemele de tratament se vor alege in functie de mai multi factori precum gradul de infestare, categoria de varsta si destinatia animalelor.


🐂V-a placut acest articol? Nu uitati sa dati like,share si subscribe paginii de Facebook: Pet Sens Clinic by Iulia

🐂Ne gasiti si pe Instagram la @petsensebydr.vet.iulia




22 views0 comments

Comentarios


bottom of page