top of page
  • Writer's pictureAna Iulia

Horse Power: Disciplinele ecvestre


Inca de la o varsta foarte frageda urmaream la televizor, cu interes, competitii ecvestre internationale, indiferent de disciplina. Cu siguranta, ceea ce ma atragea cel mai tare, era armonia perfecta dintre cal si calaret, dar si varietatea foarte larga de discipline competitionale.


Sariturile peste obstacole:

  • Reprezinta cea mai populara disciplina ecvestra si cea mai cunoscuta publicului larg.

  • In cadrul unei astfel de competitii, calul si calaretul trebuie sa sara peste un numar de obstacole (in general, 13 sau 14). Probele sunt de mai multe feluri in functie de gradul de dificultate, masurat prin inaltimea obstacolelor (ce poate varia intre 80 si 160 cm) * exceptia facand-o proba de forta unde se vor sari 4-5 obstacole pentru incalzire, mai apoi fiind abordat un zid ce poate fi ridicat pana la inaltimi mai mari de 2m.

  • Dificultatea traseelor este in stransa legatura cu categoria din care fac parte concurentii. Poate fi vorba de sportivi debutanti (in primul an competitional), copii, juniori (pana la 18 ani), tineret (concurenti sub 21 de ani) sau seniori. Parcursul trebuie terminat intr-o anumita imita de timp iar fiecare obstacol doborat reprezinta 4 puncte de penalizare.




 

Dresajul:

Dresajul este o forma de calarie, unde cuplul cal-calaret trebuie sa prezinte o serie de miscari si mersuri specifice, pe care numai spectatori avizati le pot recunoaste si aprecia. Exista 5 arbitrii care noteaza evolutia concurentilor si, in functie de media acestor punctaje, se realizeaza o ierarhie.

La competitiile de nivel mondial dresajul se realizeaza pe muzica (de obicei muzica clasica), iar comenzile date de catre calaret calului sau sunt atat de subtile incat nici nu se pot observa cu ochiul liber.



 

Proba completa:

Proba completa contine trei discipline:

-Obstacole

-Dresaj

-Cros sau cursa de teren

Calul trebuie sa fie antrenat pentru a sari peste obstacole de inaltimi considerabile (aproximativ 1,25m), dar si sa prezinte miscari complexe specifice probei de dresaj.

Diferentierea se face la proba de cros, in care se parcurge un traseu de cativa kilometri, cu obstacole naturale.

In Romania, Viorel Bubau, proprietarul unui club de echitatie din Targu Mures si sportiv de performanta, a reusit crearea unei echipe olimpice, cu care a participat la Olimpiada de la Atena.

Transylvania Horse Show si Karpatia Horse Show sunt 2 competitii de profil care se desfasoara la noi in tara, cu mult succes!



 

Anduranta:

Anduranta este o proba aflata abia la inceput in tara noastra, in care echipele trebuie sa parcurga un traseu de cativa zeci de kilometri. Pe parcursul acestuia sunt plasate cateva puncte de control, unde sunt verificate constantele cailor (bataile inimii, respiratia).

Pentru acest sport, caii trebuie sa fie extrem de bine antrenati si sa aiba o stare excelenta de sanatate.

Recomandati sunt caii din rasa Pur Sange Arab, fiind mai rezistenti la parcurgerea unor distante lungi.



 

Voltije:

Proba de voltije este foarte spectaculoasa, se mai numeste in limbaj popular "gimnastica pe cal". In timp ce calul merge la lonja (coarda ce il tine la o distanta de 12-15m de antrenor), sportivii realizeaza pe spatele lui diferite exercitii acrobatice, foarte spectaculoase.

Indicati pentru acest sport sunt caii maturi, blanzi, ce nu fac miscari bruste.



 

Proba de atelaje:

  • Aceasta consta in parcurgerea unor trasee prevazute cu obstacole naturale, de catre cai inhamati la trasuri. In cadrul acestei discipline se regasesc 3 probe: maraton, dresaj si indemanare, pentru fiecare dintre acestea fiind nevoie de o trasura specifica, de dimensiuni diferite. In cazul acestei discipline, un accent aparte cade pe prezentarea cailor, ce sunt impodobiti cu harnasamente colorate si insemne ale clubului.

  • Exista si competitii de acest tip pentru copii, care conduc atelaje speciale, pentru ponei.



 

Curse de galop:

Cursele de galop implica de obicei doi sau mai multi cai, condusi de jochei, pe o distanta setata pentru competitie. Apartine de cele mai vechi sporturi din lume iar scopul este de a identifica cel mai rapid dintre cai.

Unele tari chiar au dezvoltat chiar anumite variatii ale curselor cum ar fi:

-curse de galop cu sarituri peste obstacole

-curse pe diferite suprafete de teren



 

Curse de trap:

In aceasta forma de cursa, caii se intrec doar la trap, condusi de "driveri", si trag dupa ei un "sulky" (sareta usoara si de dimensiuni mici).

In Romania, cele mai populare curse de trap si de galop, pot fi admirate pe Hipodromul din Ploiesti.



 

Polo:

Polo calare este un sport de echipa în care jucatorii calare, cu ajutorul unui ciocan cu mâner lung, caută să introducă o minge în poarta echipei adverse. Meciul are loc între două echipe de câte patru jucători și caii lor, pe durata a 6 reprize (chukka) a câte 7 minute. Terenul de polo călare este cel mai mare din întreaga lume a sporturilor, echivalent cu nouă terenuri de fotbal.

Sportul este unul dintre cele mai vechi din lume. Era cunoscut în Persia sub numele chaugan (ciocan) acum 2500 de ani. În prezent este practicat în 77 de tari, inclusiv 16 tari cu titlu profesional.



 

Calaria western:

Stilul de calarie western, a fost introdus de catre conchistadorii spanioli in America de Nord, iar cu timpul a evoluat intr-o forma utila cowboy-ilor.

Acestia lucrau o perioada indelungata in sa, pe un teren accidentat, avand nevoie de o mana libera pentru lasoul cu care prindeau bovinele.Caii au fost instruiti sa anticipeze pe cat posibil miscarile vacilor, astfel ca a luat nastere un stil de calarie ce a accentuat un sezut confortabil si sigur pentru calaret si o conducere lejera a calului.




 

Skijoring:


Si in sfarsit un newcomer, inventat de americani...SKIJORING!

Un sport de iarna inventat si practicat de Americani, in care un skior este tras de un cuplu cal-calaret printre niste jaloane sau obstacole, iar skiorul trebuie sa adune cat mai multe cerculete.

Anual au loc astfel de concursuri in Leadville, Colorado si in Montana (SUA).



 

Sporturi olimpice de vara!

Dresaj, sarituri peste obstacole si concurs complet sunt cele trei discipline ecvestre din programul Jocurilor Olimpice moderne. Au fost introduse in 1900, la Paris, retrase apoi pana in 1912, dupa care au fost incluse din nou in programul olimpic.

Din 1952 au fost admise in competitia olimpica si intrecerile feminine. De atunci se concureaza mixt, fiind singurul sport unde nu exista competitie separata pentru femei si barbati.

In prezent in programul olimpic sunt cuprinse urmatoarele probe: - Dresaj – doua probe mixte: individual si pe echipe; - Programul complet (sarituri, dresaj si cros) – doua probe mixte: individual si pe echipe; - Sarituri peste obstacole – doua probe mixte: individual si pe echipe.

Romania a fost reprezentata prima data la JO, in 1936, la Berlin, apoi la JO din 1952, 1956, 1960 si 1980, ultima prezenta fiind consemnata in 2004, la JO de la Atena, la concursul complet.




302 views0 comments

Comments


bottom of page