top of page
  • Writer's pictureAna Iulia

Sleeping with your cat. Yay or nay? Campioane la somn


 

Deschid ochii. E miezul nopții iar eu m-am trezit la marginea patului, neputând să înțeleg de ce, din moment ce patul este de 2 persoane, iar eu dorm singură. Oare sunt somnambulă? Ah, pardon...nu. E seara când dorm alături de pisica mea, Aqua/ Zăvo (cum o numim noi, cei din familie). Deși ne place tare mult atunci când dormim împreună, ducem o luptă titanică atunci când vine vorba de împărțirea teritoriului. Știe cu mult tact, să adoarmă la marginea patului, pentru ca mai apoi, până pe la miezul nopții, să reușească să mă împingă jos din pat. Astfel că, stăpâna întotdeuna trebuie să doarmă pe covor, iar prințesa, învelită în plapumă și întinsă pe mijlocul patului.

Și uite așa...somnu-i dulce și ideea de postare pe blog răsare! Dar...oare e bine să primim animalele de companie noaptea în patul nostru?



Pisica mea, Aqua, dormind langa pomul de Craciun si asteptand cu interes cadourile!


Pisicile sunt campioane mondiale la...dormit! Dacă prietenele noastre blănoase sunt îngrijite corespunzător și se simt în siguranță în mediul de acasă, acestea pot ajunge chiar și la 20 de ore de somn!

Oooo...dar noi, pisicile putem să doborâm chiar recorduri!




Nou-născuții, dar și pisicile foarte bătrâne pot dormi chiar cu 2 ore în plus față de pisicile adulte, astfel că pot ajunge la 22h de somn/zi. Totuși, în cazul puilor, lucrurile se schimbă rapid. La vârsta de 4 săptămâni, puii deja ajung la orele de somn specifice pisicilor adulte.


 

Nu numai că pisicile pot dormi un timp îndelungat, dar acestea și vizează destul de mult! S-a descoperit că acestea pot să viseze până la 3 ore/zi. Interesant este faptul că, majoritatea fazelor unui vis, apar după ce animalul a terminat o sesiune de vânătoare, acțiune ce este incitantă dar și turbulentă în același timp.



O pisică în mod obișnuit poate trage un pui de somn aproape oriunde, dar atunci când intenționează să abordeze un somn cum se cuvine, întotdeauna va căuta locuri călduțe, confortabile și sigure, astfel încât să se poată relaxa și să nu trebuiască să își regleze temperatura corpului (în timpul fazei REM a somnului, temperatura corpului pisicilor scade simțitor).

Poziția pe care o pisică o alege atunci când doarme, depinde în mare parte de temperatura ambientală. La mai puțin de 10 ° C, acestea dorm încovoiate și cu capul ascuns în blana de pe corp. De îndată ce temperatura începe să crească, acestea se întind puțin câte puțin până ajung să doarmă complet întinse la temperaturi mai mari de 20 ° C. Atunci când se trezesc, au obiceiul de a se întinde, pentru a repune în mișcare circulația sanguină, cască, pentru eliberarea stresului și se spală pentru a reîncepe activitatea într-o notă FRESH!


 

Curiozități:

  • Deși pisicile sunt foarte active la răsărit, apus și noaptea, iar apoi dorm mai mult sau mai puțin ziua, unele dintre acestea sunt capabile să se adapteze ritmului circadian al stăpânului.

  • S-a demonstrat că cei ce dorm alături de pisici, adorm mult mai repede și au un somn mult mai odihnitor.

  • Torsul pisicilor reduce stresul și tensiunea la nivelul corpului uman.

  • Este cunoscut și dovedit faptul că, pisicile atunci când simt miros de fum, își trezesc proprietarii, reușind astfel să evite catastrofe.

  • Într-un studiu, cercetătorii au stat de vorbă cu 150 de pacienţi despre obiceiurile lor în privinţa somnului şi despre animalele lor de companie şi au descoperit că persoanele care dorm în acelaşi pat cu pisicile sau câinii lor se simt "mai apărate şi mai în siguranţă". Rezultate obținute de - Center for Sleep Medicine din cadrul Mayo Clinic din Scottsdale, Arizona.



21 views0 comments

Comments


bottom of page